Με τρεις ειδικές ασκήσεις πώς θα πηδάς πολύ ψηλότερα (vid)
Το υψηλό άλμα αποτελεί θεμελιώδες προσόν για τα πιο κοινά επαγγελματικά αθλήματα -μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, άλμα εις ύψος, τρέξιμο μετ’ εμποδίων- όπως και για τις περισσότερες σωματικές δραστηριότητες στη φύση ή την παραλία -τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος, beach volley.
Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, όσο ψηλότερα πηδάς, τόσο θα νικάς. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με τρεις ειδικές ασκήσεις βελτίωσης της αλτικής ικανότητας του σώματός σου.
Μέτρα πόσο ψηλά πηδάς σήμερα
Ο ευκολότερος τρόπος είναι να σταθείς δίπλα σε έναν τοίχο και να αναπηδήσεις επί τόπου με τα δύο χέρια σου σε πλήρη έκταση πάνω από το κεφάλι (η θέση εκκίνησης είναι από θέση ημικαθίσματος).
Βάλε ένα σημάδι εκεί που έφτασαν τα δάχτυλά σου και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να ξεπεράσεις το όριό σου κατά πολλά εκατοστά.
«Ένα κατακόρυφο άλμα, αποτελεί μια καλή ένδειξη για τη δύναμη του σώματός σου», λέει ο Alan Stein, προπονητής.
«Ακόμη και αν το άθλημά σου είναι το μπάσκετ ή το βόλεϊ, ένα ψηλό άλμα μπορεί να προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα, τόσο στη γενικότερη φυσική σου κατάσταση όσο και στο φυσικό σου ύψος», λέει ο Stein.
Τρεις μόνο ασκήσεις αρκούν για να πηδάς ψηλότερα
Η αύξηση της αλτικής ικανότητας απαιτεί δυο πράγματα: δύναμη και εκρηκτικότητα. Το δεύτερο επιτυγχάνεται με άλματα με τα δυο πόδια σε ένα κουτί ή ένα ψηλό σκαλί, ενώ το πρώτο με ημικαθίσματα και προβολές ποδιών.
Τις πρώτες μέρες:
> Ξεκίνα με δυο σετ των 12-15 επαναλήψεων για κάθε άσκηση δύο φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μόνο το σωματικό βάρος σου.
Τις επόμενες δυο εβδομάδες:
> Μόλις έχεις χτίσει τις βάσεις, προσθέτεις μια ακόμη μέρα προπόνησης μέσα στη βδομάδα συν ένα βάρος στα χέρια: αλτήρες, kettlebells ή ιατρική μπάλα (το παραπάνω βίντεο είναι πολύ κατατοπιστικό).
Μέτρα πόσο ψηλότερα πηδάς έπειτα από λίγες εβδομάδες
Για να φτάσεις σε πραγματικά ορατή διαφορά από την πρώτη μέτρηση που έκανες στον τοίχο, πρέπει να περάσουν 4 έως 6 εβδομάδες.